Jakie owoce jeść na diecie?

Owoce przy odchudzaniu

W ostatnich latach coraz popularniejszy robi się zdrowy styl życia. Moda na bycie eko i fit powoduje, że wielu z nas zaczyna się lepiej odżywiać, rezygnuje z używek i przykłada większą uwagę do swojego zdrowia. Główną metodą używaną do dbania o swoje ciało są odpowiednie diety. Rodzajów i wariacji diet są setki, jeśli nie tysiące, ale spora część z nich ma ze sobą wspólny element: jedzenie warzyw i owoców. Jest ku temu dobry powód, ponieważ jedne i drugie są bardzo dobre dla naszego organizmu. Zawierają witaminy, błonnik, przeciwutleniacze, za to niewielkie ilości tłuszczów. Dziś skupimy się na tych drugich – jakie są dietetyczne owoce?

Jakie owoce można jeść na diecie?

Część z nas nie jest przyzwyczajona do jedzenia owoców, bo albo nie wynieśliśmy takiego nawyku z domu, albo nie mamy swojego ulubionego owocu, albo po prostu wolimy zjeść co innego. Ale kiedy przychodzi moment, że musimy zadbać o swoje zdrowie, a prędzej czy później przychodzi on u każdego, owoce są elementem, którego włączenie do codziennej diety da ogromne korzyści. Oczywiście to nie jest tak, że wszystkie owoce przy odchudzaniu się sprawdzają. Jeśli chcemy lepiej niż zwykle zadbać o swoje zdrowie i samopoczucie, musimy wiedzieć, które owoce nam w tym pomogą, a których należy unikać. Zacznijmy od tych, które są po naszej stronie i nie idą w boczki. Oto najlepsze owoce na odchudzanie:
Jabłka – pierwsze skojarzenie każdego z nas, kiedy pada słowo „owoc”. Wiecie, że jest ok. 7.5 tysiąca odmian jabłek? Tylko część z tej liczby jest hodowana w celach przemysłowych, ale nawet jeśli spojrzymy na liczbę odmian dostępnych w Polsce – czyli około 70. jest  to ilość imponująca. Przy takim wyborze każdy znajdzie coś, co będzie pasować do jego gustu. A warto, bo jabłka to ogromna dawka błonnika, niezbędnego do właściwego trawienia i czyszczenia przewodu pokarmowego z zalegających w nim toksyn. Poza tym duża zawartość witamin (A, C, kilka odmian witaminy B, E) i niski indeks glikemiczny.
Awokado – owoc, który popularność w ostatnich latach dosłownie eksplodowała. Stał się modnym dodatkiem do posiłków, czy to w postaci plasterków położonych na talerzu obok kanapki lub obiadu, czy to w postaci guacamole, czyli pasty jego miąższu z dodatkami. Tym, co odróżnia awokado od większości owoców i powoduje, że jest idealnym elementem diety, to fakt, że nie zawiera cukrów prostych. Zawiera zdrowy cholesterol, witaminy (A, B, C, K, E) i minerały jak potas czy wapń.
Pomarańcze i grejpfruty – bardzo popularne, łatwo dostępne i bardzo przydatne owoce przy odchudzaniu. Jeśli chodzi o grejpfruty, panuje przekonanie, że wspomagają one spalanie tłuszczu. Nie jest to prawdą, niemniej jednak mogą być one cennym elementem diety. Bogate źródło antyoksydantów, błonnika i flawonoidów, bardzo ważnych dla naszego ciała. Pomarańcze to oczywiście dawka uderzeniowa witaminy C, przydatne dla zdrowia minerały i – podobnie jak grejpfruty – spora ilość antyoksydantów. Do tego bardzo ważny dla organizmu kwas foliowy.
Owoce jagodowe – truskawki, maliny, borówki, jagody, czerwona i czarna porzeczka, aronia. Grupa znanych nam owoców, której podstawową zaletą jest duża zawartość antocyjanów. Nadają one charakterystyczne niebieskie i fioletowe barwy, ale dla nas dużo ważniejsze jest ich działanie na nasze ciało. Mają zbawienny wpływ na nasz układ krążenia, chronią go, uszczelniają i zmniejszają szansę wystąpienia miażdżycy. Wspomagają nasz wzrok, ograniczają rozwój jaskry, mają właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. No i są pyszne.
Jagody acai – kolejny owoc, którego popularność w ostatnich latach wzrosła szalenie. Szczególnie wysoko cenione za działanie antynowotworowe i antyoksydacyjne. Ze względu na wysoką zawartość kalorii, nie powinny być spożywane w dużych ilościach, ale nawet niewielka ich porcja to potężny zastrzyk witamin i kwasów tłuszczowych omega. Poza tym mają działanie ochronne, wzmacniające i na wiele sposobów wspomagają nasz organizm.

Owoce jagodowe, dobre przy odchudzaniu

Jakich owoców unikać na diecie?

Jednakże z owocami – jak ze wszystkim – konieczne jest zachowanie umiaru. Nie powinniśmy przesadzać ze spożywaną ich ilością dziennie, głównie ze względu na zawartość cukrów. A już na pewno nie powinniśmy się decydować na diety złożone wyłącznie z owoców. Jakich owoców nie jeść na diecie? Zwykle pierwsze w tym zestawieniu pojawiają się banany. Jest tak dlatego, że zawierają one bardzo dużą ilość kalorii i węglowodanów. To samo dotyczy winogron i mango. Zdecydowanie należy też omijać większość suszonych owoców. Ich wartości kaloryczne po ususzeniu wzrastają kilkukrotnie! Chipsy z bananów, rodzynki, suszone śliwki czy żurawina – to ogromne bomby kaloryczne i bardzo zaszkodzą naszej diecie. Niewskazane przy diecie są też soki owocowe. Jeśli miałby to być sok, który wyciśniemy sami, ze świeżych owoców, jest to dopuszczalne w niewielkich ilościach, ale kupne soki owocowe, słodzone syropem glukozowo-fruktozowym to zabójstwo dla każdej diety.

Owoce, na równi z warzywami, są bardzo ważnym składnikiem praktycznie każdej diety. Zawierają mnóstwo składników niezwykle istotnych dla naszego ciała i powinniśmy wziąć to pod uwagę przy komponowaniu swojego jadłospisu. A wybór owoców jest taki, że na pewno każdy znajdzie coś, co mu zasmakuje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *