Lato zagościło na dobre. Widać to w parkach, na deptakach czy nawet w sklepach. Sandały, letnie sukienki, okulary przeciwsłoneczne i słupki rtęci trzymające się blisko 30-tki. Najwyższa pora by lato zagościło też na naszych stołach! Sezonowe warzywa i owoce dają niezmierzone możliwości, by wprowadzić do naszej diety więcej letnich smaków, a przy okazji zadbać o nasze zdrowie i kondycję! Warzywa i owoce dojrzewające latem mają w sobie najwięcej słońca, dzięki czemu są bardzo zdrowe i smaczniejsze niż produkty z innych pór roku.
Co do jedzenia w upalne dni?
Wysokie temperatury i prażące słońce są dużym obciążeniem dla naszego organizmu. Dlatego powinniśmy mu ulżyć, jedząc lekkostrawne i bogate w składniki mineralne potrawy. Unikajmy zbyt dużych ilości mięsa. Wiadomo, lato czas grillowania, więc bez mięsa ciężko. Ale są alternatywy, którymi możemy urozmaicić i – przynajmniej częściowo – zastąpić mięso. Zamiast drugiej czy trzeciej kiełbaski – letnia surówka do obiadu. Unikajmy też słodkich i słonych przekąsek.
Obciążają one niepotrzebnie organizm, powodując większe spożycie wody i zatrzymywanie jej w nim. Doskonałą alternatywą są właśnie letnie owoce: maliny, truskawki, borówki czy porzeczki. Są nie tylko smaczne i słodkie, ale również zdrowe.
Co zrobić na obiad latem?
Nasze letnie menu powinno maksymalnie wykorzystywać urodzaj dostępnych o tej porze roku produktów. Szybki letni obiad można przyrządzić na przykład w formie zapiekanki warzywnej z cukinii i brokułów; chłodnika, który możemy zrobić z wielu różnych warzyw: ogórka, buraków czy nawet pomidorów, sałatki z młodych ziemniaków czy nawet warzywnych szaszłyków! Oczywiście nie muszą to być tylko dania wegetariańskie. Korzystając z lżejszych rodzajów mięs jak np. drób, ryby czy owoce morza, możemy wyczarować wspaniały lekki letni obiad. Grillowana ryba w towarzystwie również grillowanych warzyw czy sałatka z krewetkami to lekkie i smaczne przykłady.

Jaka sałatka na upalne dni?
Świetnym dodatkiem (lub nawet główną gwiazdą) do letniego obiadu, będzie sałatka z letnich warzyw. Może być ona na przykład oparta na lekkiej, drobiowej piersi z dodatkiem sałaty, rzodkiewki i czerwonej cebuli. Albo kasza kuskus z pomidorami, czerwoną papryką i naszymi ulubionymi dodatkami. Lub świeże ogórki, pomidorki koktajlowe, jajko na twardo i niewielka ilość makaronu, doprawić wedle uznania i pyszna sałatka gotowa.
Co można zrobić na obiad dla gości?
Pomysł na letni obiad może być zresztą jeszcze bardziej oryginalny. Przyjaciołom goszczącym u nas na letnim obiedzie, możemy podać na przykład poke bowl z letnimi warzywami, czyli swoją ulubioną surową lub wędzoną rybę z drobno pokrojonym ogórkiem i kawałkami pomidorków koktajlowych, skropione sokiem z limonki. Kolejnym pomysłem może być warzywne spaghetti, gdzie zamiast makaronu używamy np. marchewki lub cukinii pokrojonych w długie paski, ugotowanych i przyprawionych lekkim sosem w stylu winegret.
Letnie warzywa i owoce dają nam mnóstwo alternatyw dla ciężkich posiłków, warto z nich korzystać nie tylko latem. Nasze ciała będą nam wdzięczne i odwzajemnią się lepszym samopoczuciem i energią.